Genk sluit laatste handcarwash in de stad: problemen met mensenhandel en milieuwetgeving

10-02-2023

Burgemeester Wim Dries (CD&V) van Genk heeft de laatste van de vijf handcarwashes in de stad gesloten. In het verleden werden er vaak controles uitgevoerd omdat er in sommige zaken problemen waren met mensenhandel, arbeidsrecht en de milieuwetgeving. Twee van de vijf handcarwashes zijn zelfs veroordeeld voor mensenhandel.
Genk, Sint-Truiden en Heusden-Zolder hebben een speciaal reglement om te kunnen optreden tegen handcarwashes. Wim Dries: “Ze moeten nu een uitbatingsvergunning aanvragen bij de stad Genk, daardoor kan je al heel vroeg in het proces de zaken controleren.” Het ARIEC hoopt dat de rest van Limburg het reglement overneemt, maar er zijn nog manieren om deze firma’s te controleren. Annemie De Boye: “Maar we kunnen ons ook beroepen op de Vlaamse milieuwetgeving om die handcarwashes te screenen, waardoor we toch al de garantie hebben dat ze bijvoorbeeld hun afvalwater goed verwerken.”

Oneerlijke concurrentie

Voor de reguliere carwashes die met een automatische wasstraat werken, zijn de handcarwashes oneerlijke concurrentie. Guy Proost van de beroepsvereniging van carwashes: “Zij bieden wasbeurten aan voor soms 25 euro waar twee mensen een heel uur aan bezig zijn, dan is het toch duidelijk dat ze die mensen niet eerlijk betalen. Daar klopt iets niet.” Ook de regels die worden opgelegd moeten volgens de beroepsvereniging door iedereen gevolgd worden. “Wij moeten vloeistofdichte vloeren hebben en het afvalwater moet speciaal worden afgevoerd. Dat kost allemaal geld en ik weet niet of die handcarwashes zich daar allemaal aan houden”, aldus Guy Proost.

                                 Bron: Radio 2 

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin